Taste Greek Wines

Αγιωργίτικο

Η πιο γνωστή και περιζήτητη ποικιλία της Νεμέας. Δίνει κρασιά με όμορφο, βαθύ κόκκινο χρώμα και πλούσια, βελούδινη γεύση.

Αηδάνι

Λευκή ποικιλία σταφυλιού με αρώματα λουλουδιών, που καλλιεργείται κυρίως στη Σαντορίνη και στα νησιά του Αιγαίου.

Αθήρι

Μια λευκή ποικιλία σταφυλιού που καλλιεργείται ευρέως στα νότια νησιά του Αιγαίου και στη Χαλκιδική. Τα κρασιά της έχουν διακριτικό άρωμα λεμονιού και πλούσια γεύση.

Ασπρούδες

Διάφορες λευκές ποικιλίες σταφυλιού (Σανταμεριάνα, Λευκή Βολίτσα, Μιγδαλί, Μπρένα), που καλλιεργούνται στην Πελοπόννησο υπό αυτήν τη γενική ονομασία.

Ασύρτικο

Αυτή η λευκή ποικιλία σταφυλιού είναι η σημαντικότερη της Σαντορίνης και έχει καλλιεργηθεί με επιτυχία στη Χαλκιδική, την Επανομή, τη Δράμα, το Παγγαίο και την Πελοπόννησο. Χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα οξύτητας, ακόμη και όταν έχει πλήρως ωριμάσει.

Αυγουστιάτης

Ερυθρή ποικιλία σταφυλιού με καταγωγή από το νησί της Ζακύνθου και τις ακτές της δυτικής Πελοποννήσου.

Βερτζαμί

Ερυθρή ποικιλία που καλλιεργείται αποκλειστικά στο νησί της Λευκάδας, δίνοντας κρασιά με έντονο χρώμα.

Βηλάνα

Παλαιά κρητική ποικιλία. Λευκό σταφύλι που, όταν καλλιεργείται με φροντίδα, δίνει ευχάριστα κρασιά με αρώματα λουλουδιών και φρούτων.

Βλάχικο

Ερυθρή ποικιλία σταφυλιού που καλλιεργείται στην περιοχή των Ιωαννίνων στην Ήπειρο.

Δαφνί

Μία από τις αρχαιότερες αυτόχθονες λευκές ποικιλίες της Κρήτης, με αρώματα δάφνης — «δάφνη» στα ελληνικά — από όπου προέρχεται και το όνομά της.

Κατσανό

Στα τέλη του 19ου αιώνα καλλιεργούνταν σχεδόν 50 διαφορετικές ποικιλίες σταφυλιού στη Σαντορίνη. Δυστυχώς, σήμερα μπορούν να καταγραφούν μόνο 5, με την Κατσανό να είναι μία από αυτές.

Κοτσιφάλι

Κρητική ερυθρή ποικιλία. Δίνει κρασιά με υψηλό αλκοολικό βαθμό, μαλακά και πικάντικα. Συνήθως οινοποιείται μαζί με τη Μανδηλαριά.

Κρασάτο

Ερυθρή ποικιλία που καλλιεργείται αποκλειστικά στη Ραψάνη, τον Όλυμπο και αποτελεί συστατικό του οίνου Ο.Π.Α.Π. Ραψάνη της περιοχής αυτής.

Κυδωνίτσα

Μία από τις σπάνιες ποικιλίες από τη Λακωνία, Πελοπόννησο, μαζί με τη Μονεμβασία, Πετρολιανό και Θράψα. Το χαρακτηριστικό της άρωμα θυμίζει μαρμελάδα κυδώνι, από όπου προέρχεται και το όνομά της («κιδώνι» σημαίνει κυδώνι).

Λαγόρθι

Ποικιλία με έντονα φρουτώδη χαρακτηριστικά και ζωηρή οξύτητα, που καλλιεργείται στη βόρεια Πελοπόννησο και τα Ιόνια νησιά.

Λημνιό

Αυτή η ερυθρή ποικιλία είναι μία αρχαία, αυτόχθονη ποικιλία του νησιού της Λήμνου. Η «Λημνία άμπελος», όπως αποκαλούνταν στην αρχαιότητα, υμνήθηκε από πολλούς αρχαίους συγγραφείς. Σήμερα καλλιεργείται και στη βόρεια Ελλάδα.

Λιάτικο

Αποκλειστικά κρητικό αμπέλι, μία από τις αρχαιότερες ελληνικές ποικιλίες. Πρόκειται για μια ποικιλία με δυνατότητες, που αποκαλύπτει τον ποιοτικό της χαρακτήρα όταν έχει ωριμάσει επαρκώς.

Μαλαγουζιά

Μια εκλεκτή λευκή ποικιλία, που δίνει πλούσια και αρωματικά κρασιά.

Μανδηλαριά

Ερυθρή ποικιλία από το Αιγαίο Πέλαγος. Συνήθως οινοποιείται μαζί με άλλες ποικιλίες που τιθασεύουν τον απαιτητικό της χαρακτήρα και προσθέτουν φινέτσα στα γήινα αρώματά της (όπως η Μονεμβασία στο νησί της Πάρου και το Κοτσιφάλι στην Κρήτη).

Μαυροδάφνη

Η φημισμένη αρωματική ποικιλία που καλλιεργείται σε αμπελώνες της Πάτρας και της Κεφαλονιάς. Η πλειονότητα των σταφυλιών Μαυροδάφνη χρησιμοποιείται για την παραγωγή του πολυβραβευμένου, παλαιωμένου, γλυκού ερυθρού κρασιού που φέρει το ίδιο όνομα.

Μαυροτράγανο

Η ερυθρή ποικιλία της Σαντορίνης. Μία από τις πολλές άγνωστες ποικιλίες των αμπελώνων των Κυκλάδων, που διασώθηκε χάρη στις συνεχείς προσπάθειες των οινοποιών. Δίνει κρασιά με χαρακτήρα και ένταση.

Μαυρούδι

Μια μεγάλη οικογένεια ποικιλιών! Πολλά σταφύλια από την Πελοπόννησο, την Ήπειρο, τη Μακεδονία και τη Στερεά Ελλάδα φέρουν αυτό το όνομα. Το κοινό τους χαρακτηριστικό είναι το μαύρο χρώμα της φλούδας. Πρόκειται για ποικιλία με τανίνες που δίνει κρασιά κατάλληλα για παλαίωση σε βαρέλι.

Μονεμβασία

Λευκή ποικιλία σταφυλιού που καλλιεργείται στο νησί της Πάρου.

Μοσχάτο

Μια μεγάλη και φημισμένη οικογένεια σταφυλιών (Μοσχάτο), που καλλιεργείται με διάφορες ονομασίες σχεδόν σε κάθε οινοπαραγωγό χώρα. Το Μοσχάτο δίνει μια τεράστια ποικιλία κρασιών, από παλαιωμένα γλυκά έως φρέσκα, φρουτώδη και αφρώδη κρασιά. Το εντυπωσιακό του άρωμα ξεχωρίζει.

Μοσχομαυρο

Μια αρωματική ερυθρή ποικιλία που καλλιεργείται στην Κοζάνη.

Μοσχοφίλερο

Καλλιεργείται στο οροπέδιο της Μαντινείας και στη νότια Πελοπόννησο για την παραγωγή λευκών κρασιών με έντονα και χαρακτηριστικά αρώματα μοσχάτου, τριαντάφυλλου, μέντας και λεμονιού.

Μπεκιάρι

Μια ερυθρή ποικιλία σταφυλιού που καλλιεργείται στην περιοχή των Ιωαννίνων στην Ήπειρο.

Νεγκόσκα

Μια ερυθρή ποικιλία που καλλιεργείται αποκλειστικά στη Γουμένισσα και αποτελεί μέρος της σύνθεσης των οίνων Ο.Π.Α.Π. της περιοχής, προσδίδοντας φρουτώδη γεύση, χρώμα και αλκοολικό τίτλο, ενώ ταυτόχρονα μαλακώνει τα επίπεδα οξύτητας.

Ντεμπίνα

Αυτή η λευκή ποικιλία από την Ήπειρο παρουσιάζει μεγάλες δυνατότητες στην παραγωγή φρέσκων, ξηρών και αφρώδων οίνων.

Ξινόμαυρο

Η πιο διακεκριμένη ερυθρή ποικιλία της Βόρειας Ελλάδας. Ανταποκρίνεται καλά σε ηπειρωτικά κλίματα και καλλιεργείται σε περισσότερες περιοχές από οποιαδήποτε άλλη ποικιλία στην Ελλάδα. Τα σταφύλια της έχουν έντονη οξύτητα, ακόμη και όταν είναι ώριμα.

Πλυτό

Αυτόχθονη κρητική ποικιλία, που αναβίωσε χάρη στις προσπάθειες των τοπικών οινοποιών. Δίνει κρασιά με ελαφριά λεμονάτη γεύση.

Ροδίτης

Καλλιεργείται σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Όταν καλλιεργείται και οινοποιείται με φροντίδα, δίνει κρασιά ελαφριά και ευκολόπιοτα, με ωραία φρουτώδη γεύση.

Ρομπόλα

Λευκή ποικιλία σταφυλιού, μία από τις πιο εκλεπτυσμένες ελληνικές ποικιλίες. Καλλιεργείται στην Κεφαλονιά και στη Στερεά Ελλάδα και δίνει φρέσκα κρασιά με λεμονάτη γεύση.

Σαββατιανό

Η πιο διαδεδομένη ποικιλία στο ελληνικό αμπελώνα. Καλλιεργείται κυρίως στην Αττική και τη λοιπή Στερεά Ελλάδα. Μαζί με τον Ροδίτη, αποτελεί μία από τις βασικές ποικιλίες για την παραγωγή ρετσίνας.

Σιδερίτης

Ποικιλία με ροζέ φλούδα και τραγανή οξύτητα. Καλλιεργείται σε όλη την Πελοπόννησο και πιο σποραδικά στη Στερεά Ελλάδα και την Εύβοια.

Σταυρωτό

Ερυθρή ποικιλία που καλλιεργείται αποκλειστικά στη Ραψάνη και αποτελεί μέρος της σύνθεσης του οίνου Ο.Π.Α.Π. Ραψάνη.