Πάρτε μια γουλιά κρασί και αφήστε το να μείνει στο στόμα σας.
Μια σημαντική διαφορά μεταξύ κατανάλωσης και γευσιγνωσίας είναι το φτύσιμο. Κυλήστε το κρασί μέσα στο στόμα σας, εκθέτοντάς το σε όλες τις γευστικές απολήξεις. Δώστε προσοχή στην υφή και σε άλλες απτικές αισθήσεις, όπως η αίσθηση βάρους ή σώματος (το κρασί δίνει φυσική υπόσταση). Ποιες είναι οι αρχικές γεύσεις που ξεχωρίζουν; Και το πιο σημαντικό: σας αρέσει;
Φτύστε το κρασί στο ειδικό δοχείο (spittoon), το οποίο παρέχεται σε όλες τις οινοτουριστικές περιηγήσεις, αν σκοπεύετε να δοκιμάσετε πολλά κρασιά. Η μέθη θα δυσκολέψει τη γευσιγνωσία των πιο σύνθετων κρασιών αργότερα. Αν πρόκειται να οδηγήσετε, χρησιμοποιήστε το spittoon.
1
Εισπνεύστε αέρα μετά την πρώτη σας γουλιά κρασιού.
Με τα χείλη σας σουφρωμένα, σαν να πρόκειται να σφυρίξετε, τραβήξτε λίγο αέρα στο στόμα σας και εκπνεύστε από τη μύτη. Αυτό απελευθερώνει τα αρώματα του κρασιού και τους επιτρέπει να φτάσουν στη μύτη μέσω του περάσματος στο πίσω μέρος του λαιμού, γνωστού ως οπισθορινική κοιλότητα. Η μύτη είναι το μόνο σημείο όπου μπορείτε να ανιχνεύσετε τα αρώματα ενός κρασιού. Ωστόσο, τα ένζυμα και άλλες ενώσεις στο στόμα και το σάλιο σας μεταβάλλουν ορισμένες από τις αρωματικές ενώσεις του κρασιού. Σκοπός είναι να εντοπίσετε τυχόν νέα αρώματα που απελευθερώνονται από την αλληλεπίδραση του κρασιού με το περιβάλλον του στόματός σας.
2
Πάρτε άλλη μία γουλιά κρασί, αυτή τη φορά μαζί με αέρα.
Με άλλα λόγια, ρουφήξτε το κρασί (χωρίς φυσικά να κάνετε δυνατό θόρυβο). Παρατηρήστε τις λεπτές διαφορές στη γεύση και την υφή. Οι γεύσεις και τα αρώματα στα εκλεκτά κρασιά έρχονται σε διαδοχικά κύματα και αποκαλύπτονται όσο οι αισθητήρες σας προσαρμόζονται στο κρασί.
Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στα κόκκινα κρασιά.
Μην ανησυχείτε αν αυτό σας κάνει να νιώθετε άβολα — είναι ένα αποδεκτό στάδιο στη διαδικασία της γευσιγνωσίας.
3
Αναζητήστε την ισορροπία σε ένα καλό κρασί.
Υπάρχει κάποια γεύση που υπερισχύει των υπολοίπων; Μπορείτε να εντοπίσετε τις ίδιες γεύσεις που μυρίσατε τώρα που δοκιμάζετε το κρασί; Τα εξαιρετικά κρασιά είναι ισορροπημένα, ώστε να μην επιτίθενται στις γευστικές απολήξεις. Μπορείτε να γευτείτε 2-3 διαφορετικά φρούτα, ένα μείγμα γλυκού και ξινού, και κάποια γήινα χαρακτηριστικά.
Λίγη πικράδα είναι φυσιολογική, αλλά δεν θα πρέπει να καταστρέφει τον ουρανίσκο σας.
Κάθε κρασί είναι διαφορετικό — τα λευκά και τα επιδόρπια κρασιά, για παράδειγμα, είναι συνήθως πιο γλυκά.
Αυτό που αναζητάτε είναι ισορροπημένες γεύσεις, όποιες κι αν είναι αυτές, όχι μια «τέλεια» ισορροπία.
4
Σημειώστε την επίγευση του κρασιού.
Πόσο διαρκεί το τελείωμα; Μια καλή επίγευση διάρκειας 60 δευτερολέπτων ή και περισσότερο είναι σημάδι ποιότητας. Μερικές φορές, στην επίγευση αναδύονται στοιχεία που δεν ήταν ανιχνεύσιμα στην αρχική γεύση. Σας αρέσει η γεύση; Έχει αλλάξει;
5
Σημειώστε τι σκέφτεστε για το κρασί.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποια ορολογία σας κάνει να νιώθετε άνετα. Το πιο σημαντικό είναι να σημειώσετε τη γενική σας εντύπωση για το κρασί και το πόσο σας άρεσε. Όσο πιο συγκεκριμένοι ή λεπτομερείς είστε, τόσο καλύτερη θα είναι η αναφορά σας σε σύγκριση με ένα παρόμοιο κρασί από άλλο οινοποιείο. Πολλά οινοποιεία παρέχουν μπλοκάκια και στυλό για να κρατάτε σημειώσεις. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει σημαντικά να προσέξετε τις λεπτές αποχρώσεις του κρασιού και να θυμάστε τι σας αρέσει.
Κρατήστε ένα μπλοκάκι με τα αγαπημένα σας μπουκάλια και με ποιο φαγητό τα απολαύσατε, για μελλοντική αναφορά.